Z konopného semínka získáte nejefektivněji jeho hodnoty pomocí právě zmíněného konopného mléka. Tento postup představuje velmi výživnou a chutnou alternativu k ostatním mlékům pro vegany a osoby alergické na mléko. Navíc neobsahuje pevnou slupku z konopného semínka, proto je velmi vhodné pro lidi, kterým vadí právě ta slupka. Konopné mléko můžete vyrobit jak z loupaných semínek, tak i z neloupaných ale doporučuje vyrábět z neloupaných.
Postup je jednoduchý:
- Semínka propláchneme vodou a poté je necháme namočené ve vodě 12-24hod. Pokud je semínka necháte klíčit v pokojové teplotě, tak jim v průběhu klíčení vyměňte vodu. Vyčkejte dokud semínka neukáží bílí klíček nebo začnou praskat.
- Poté semínka přeceďte, propláchněte a mixujte s vodou v poměru 1 díl semínek na 1,5-2 díly vody. Mixujte na co nejvyšší výkon dokud nezbude jen bílé „mléko“. Následně zceďte přes jemné síto (od slupek).
- Mléko můžete dochutit dle libosti medem, javorovým sirupem nebo ho mixovat s ovocem pro koktejly.
- Mléko vydrží v lednici 2-3 dny, ale snažte se ho vypít začerstva